Blog Layout

Ikigai, zingeving voor een vitaal leven

aug. 30, 2022

Voor mij is zingeving de basis van een vitaal leven. Het weten dat mijn leven zin heeft en dat wat ik doe, ertoe doet. Voor mijzelf en voor anderen.

Weten waar mijn passie ligt en die passie ook toepassen in mijn dagelijks leven.

Ikigai model


Het is tevens de basis van de Vitaliteitspiramide die ik gebruik in mijn coaching. De andere vijf pijlers zijn; ondersteunende relaties, positief denken, regelmatige herstelmomenten, voldoende beweging en optimale voeding.

Naast mijn coachpraktijk werk ik ook nog als HR Adviseur Preventie en Verzuim bij een grote werkgever. Binnenkort is het de Nationale Vitaliteitsweek (19 september t/m 23 september 2022) en in deze week organiseer ik een event gericht op het vergroten van de vitaliteit van de medewerkers.

Ik stuitte tijdens het zoeken naar aanvullende informatie op het Ikigai model. In deze blog leg ik je uit wat dit inhoudt en hoe dit model mooi de relatie tussen zingeving en vitaliteit weergeeft.


Ikigai komt van oorsprong uit Japan en staat voor de reden in je leven. Het geeft richting en betekenis aan jouw bestaan. Het is niet zomaar een Oosterse wijsheid maar ook wetenschappelijk onderbouwd. Zo bestaat er in Japan (Okinawa) een zogenaamde ‘blue zone’. Wereldwijd zijn er in totaal 5 ‘blue zones’, de andere 4 zijn; Sardinië (Italië),  Loma Linda (Californië, USA), Nicoya schiereiland  (Costa Rica) en het eiland Ikaria (Griekenland).

Bewoners in een ‘blue zone’ delen een hele specifieke leefomgeving en leefstijl (o.a. een dieet) waardoor ze bovengemiddeld oud worden in een goede gezondheid. Mocht je nog een vakantie gaan plannen, dan zou het bezoeken van deze 5 plaatsen op je bucket-list moeten staan.

Onderzoek heeft aangetoond dat weten dat jouw leven zin heeft, positief bijdraagt aan de ervaring van geluk. Overigens niet alleen voor jezelf maar ook voor de samenleving. En gelukkig zijn dat willen we allemaal toch?


Onderzoeker Dan Buettner van National Geographic, kwam op het Japanse eiland Okinawa enkele interessante mensen en Ikigai voorbeelden tegen.

Bijvoorbeeld een karateleraar van 102 jaar, hij gaf aan dat zijn Ikigai het voortzetten van zijn vechtkunst is. Een 100-jarige visser gaf aan Buettner aan dat het vangen van vis voor zijn familie zijn Ikigai is. En een 102-jarige vrouw gaf aan dat haar achter-achter-achterkleinkind haar Ikigai is.


Uiteraard hebben wij Westerlingen deze levensfilosofie in een model gegoten. Het mooie van dit model is dat je het kan toepassen op alle levensgebieden.


Waar sta jij op dit moment in jouw leven? Gaat het allemaal op de automatische piloot en wil je het anders, ben je niet zo gelukkig, loop je tegen problemen aan in je privé of loopbaan? Probeer de volgende vragen te beantwoorden en vindt jouw Ikigai:

  • Waar hou je op dit moment van en krijg je energie van?
  • Waar ben je op dit moment goed in en waar roepen anderen jouw hulp voor in?
  • Waar krijg je op dit moment voor betaald en is dat wat je vroeger altijd al wilde worden?
  • Wat heeft de wereld op dit moment nodig en wat wil jij de wereld nalaten?


Ik snap best dat het lastig is om hier 123 antwoord op te geven. Het is mijn Ikigai om jou daarmee te helpen.


Zoek je verdieping op dit onderwerp en/of wil je weten of coaching wat voor jou is?

Plan dan een gratis afspraak met mij in.

Je krijg sowieso inspiratie en tips voor rust en ontspanning. Helemaal voor niks!


Klik op de knop hieronder en we spreken elkaar binnenkort1


IK WIL MET JOU IN GESPREK OVER MIJN IKIGAI
door Nancy van Schaik 17 jun., 2022
Wanneer je, net als ik, de 80's bewust hebt meegemaakt herken je deze titel vast van het liedje van Toontje Lager.
mentale kracht
door Nancy van Schaik 06 jun., 2022
Bij jezelf, maar ook bij anderen. Bijvoorbeeld bij je collega's of medewerkers in je team.
Meer blogs

Delen

Share by: